FREESTYLEMELONNAN JA BOATERCROSSIN SM-KILPAILUT 30.-31.5.2020

Svanstein, Övertorneå (Tornionjoki)
Vikaköngäs, Rovaniemi (Raudanjoki)

Kuva: Harri Myllynen

Rovaniemen melojat järjestää 30.-31.5.2020 freestylemelonnan ja boatercrossin SM-kilpailut. Freestylen SM-kisa järjestetään lauantaina 30.5.2020 Svansteinin hontossa Tornionjoella. Boatercross kisataan Rovaniemen Vikakönkäällä sunnuntaina 31.5.2020.

Svansteinin hontto on leveä ja kaikkiin temppuihin riittävän voimakas, mutta samalla helppo freestylekohde. Hontto sijaitsee joen keskellä olevan saaren kupeessa kohdassa, jossa muutoin ei käytännössä ole lainkaan koskea vaan ainoastaan virtaavaa vettä. Saaren viereen muodostuu kuitenkin suuri akanvirta.

Hontto on parhaimmillaan, kun Ympäristökeskuksen ylläpitämässä Pellon vedenkorkeusmittarissa on yli 1000 m3/s vettä. Alaraja kulkee noin 750-800 m3/s kohdalla. Tarkkaa ylärajaa ei ole tiedossa, mutta se sijoittunee noin 2500-3000 m3 / s välille.

Svansteinin hontolle mentäessä autot jätetään tavallisesti Ruotsin puolelle, Svansteinin kylän yleisen uimarannan parkkipaikalla. Kisojen aikaan kilpailijat voivat jättää autonsa myös lähemmäksi honttoa, Svansteinin kylätalon pihalle. Kylätalon pihalla on mahdollisuus myös telttailla. Alueen muista majoitus- ja saunamahdollisuuksista sekä palveluista päivitetään näille kisasivuille tarkemmin tietoa ennen kisoja.

Noin 15 kilometriä hontolta etelään sijaitsee Kattilakoski, jossa on useita tunnettuja freestyleen sopivia aaltoja ja honttoja. Kattilakoskelle ajettaessa on huomioitava, että kosken take-outiin menevä tie on yksityistie, jolla pitää noudattaa erityistä huolellisuutta.


Svansteinin hontto. Kuvat: Harri Myllynen

Vikaköngäs sijaitsee Vikajärven kylän kupeessa Rovaniemellä, suositun Napapiirin retkeilyalueen laidassa. Koski on Raudanjoen koskista suurin ja yksi retkeilyalueen nähtävyyksistä.

Koskimelonnan näkökulmasta Vikaköngäs on suhteellisen helppo. Sen luokitus tulva-aikaan on noin 2+. Koskeen on kuitenkin helppo rakentaa mielenkiintoisia ja hyvinkin haasteellisia laskulinjoja sisältäviä ratoja. Uiton jäljiltä tehtävien kunnostusten yhteydessä koskea muokattiin koneellisesti, ja viimeisimmän kunnostuksen yhteydessä koskeen rakennettiin useita koskimelontaa palvelevia akanvirtoja. Vikakönkäällä on valmius rakentaa slalomrata, jonka muutamia portteja hyödynnetään myös boatercrossin SM-kisoissa.


Vikaköngäs. Kuvat: Tapio Nykänen

Vikakönkäällä on suhteellisen laaja parkkialue ja kohde on helposti saavutettavissa. Rovaniemen melojat järjestää kilpailijoille mahdollisuuksia edulliseen yöpymiseen lähialueilla. Palveluista päivitetään näille kisasivuille tietoa lähempänä kisoja.

Vikakönkään kilpailu on yleisötapahtuma, jota ovat Rovaniemen melojien lisäksi järjestämässä useat paikalliset tahot.

Tarkempaa tietoa kisakohteista sekä kilpailukutsut molempiin kilpailuihin julkaistaan tällä sivulla alkuvuodesta.

Tervetuloa Lappiin!