Rovaniemen melojien uimahallivuorot Vesihiidessä

Lauantaisin klo 8-9 ja sunnuntaisin klo 7:30-8:30

Hallivuorot ovat kaikille jäsenille ilmaisia eikä niille tarvitse ilmoittautua erikseen. Kajakkiakaan ei tarvitse varata.

Melontavarusteiksi riittää uimapuku. Päälle voi pukea myös teknisen paidan tai housut suojaamaan kolhuilta, jos harjoittelee vaikkapa kajakkiin pelastautumista. Uimalasit ja nenäklipsi tai snorklausmaski ovat mukava lisä esim. eskimokäännösharjoituksissa. Pitkät hihat ja lahkeet suojaavat naarmuilta ja hyvä alkulämmittely ehkäisee urheiluvammoja.

Uimahallille saapuessa kassalle voi ilmoittaa olevansa Rovaniemen melojia ja aulan sivupöydältä löytyy vihko, johon voi kirjata käyntinsä. Arvotavarat kannattaa jättää aulan lukollisiin lokerikkoihin, sillä melojien käyttöön osoitettuja ryhmäpukuhuoneita ei lukita. Ryhmäpukuhuoneet löytyvät alakerrasta. Altaalla kukin valitsee jäljellä olevasta valikoimasta itselleen sopivan kajakin, melan, aukkopeitteen ja kypärän. Kalusto on pääosin seuran mutta hallilta saattaa löytyä yksityiskajakkejakin. Seuran kajakeissa lukee ’roimelo’. Hallilta löytyy yleensä myös sekalainen valikoima muita varusteita (mm. melakellukkeita ja kelluntaliivit). Neuvoja välineiden valintaan ja esim. jalkatukien säätämiseen voi pyytää muilta melojilta. Uimahallilla käytetään pääasiassa koskikajakkeja koska niitä mahtuu altaaseen paremmin. Välillä hallille voidaan kuitenkin tuoda myös retkikajakkeja, jotta esim. pelastautumisharjoituksia päästään tekemään ns. ”oikeilla” välineillä. Kajakin pitää olla puhdas (imuroitu ja pesty) kun se otetaan käyttöön altaalla. 

Vesillä voi harjoitella aluksi vaikka kajakin kaatamista ja sieltä ulos tulemista. Tähän voi pyytää toisen melojan vierelle varmistamaan turvallisuuden. Melontatekniikoista altaalla voi harjoitella mm. sivuttaismelontaa, kajakin kallistamista ja tuen ottamista vedestä melalla (ala- ja ylätuki). Pelastautumisharjoituksia voi tehdä joko yksin ilman apuvälineitä tai melakellukkeen kanssa, tai paripelastautumisena, kuten alkeiskurssilla opetetaan. Pelastautumistaidoista tehokkainta ja turvallisinta, eskimokäännöstä, voi harjoitella altaalla kokeneemman melojan kanssa. Eskimokäännösharjoitukset tehdään yleensä pienissä, helposti omaksuttavissa osissa ja harjoittelu on erittäin palkitsevaa. Koski- ja freestylemelojat harjoittelevat altaalla monenmoista kajakkiakrobatiaa.

Uimahallilla järjestetään ohjattuja eskimokäännös- ja pelastautumisharjoituksia ohjaajien aktiivisuuden mukaan. Näistä harjoituksista ilmoitetaan erikseen. Lähestulkoon aina altaalta löytyy kokeneita melojia, jotka mielellään auttavat aloittelevia seuratovereitaan ja joiden kokemusta kannattaakin rohkeasti hyödyntää.